MAHJONG PRAVILA IGRE

Osnovno pravilo igre je odabirom parova pločica ukloniti s polja svih pločica. Pri tome se mora obratiti pozor da se na dotičnoj pločici ne nalazi druga pločica i da željena pločica nije blokirana s lijeve i desne strane.

U svakoj igri postoji samo jedan stupanj. Pobjednk je onaj koji je na kraju igre osvojio više bodova.

Igra je gotova kad se uklone sve pločice sa polja ako se odabere gumb “Gotovo” ili ako je vrijeme isteklo. Kad više nije moguć niti jedan potez, odabirom gumbova “Natrag” ili “Izmješaj” se mogu ukloniti daljnje kombinacije. Ukoliko to nije moguće, mora se odabrati “Gotovo” da bi se igra stvarno završila.

No postoje razne varijacije ove igre može to biti i manj pločica od 144, no cilj svim mahjong igrama je isti, ukloniti sve pločice sa stola.
Mahjong potječe iz Kine, pa jetako pravilo da se na pločicama uglavnom nalaze kineska slova i znakovi, no postoje i mnoge druge varijante.

Za dvije uklonjene pločice korisnik obično dobiva 20 bodova.
Ako ukloni četiri obične pločice (karakter, bambus, krug) iste vrste za redom, igrač dobiva za prvi par 20 a za drugi par 40 bodova. Radi li se kod pločica o vjetrovima, tada se dobiva za drugi par 60 bodova, kod zmajeva se dobiva 70, a kod bonus pločice 100 bodova. Ako igrač na primjer za redom ukloni četiri crvena zmaja, onda dobiva 20 plus 70 bodova.

Ako igrač ukloni seriju pločica, bez obzira jesu li u silaznom ili uzlaznom redu, onda dobiva za dotičan par sljedeće bodove:
(Serija pločica je bilo koji potpuni uzlazni ili silazni red pločica s istim simbolom. Takva serija je moguća kod simbola „karakter“, bambus“ i „krug“, jer se brojevi 1 do 9 nalaze pored simbola.

2. par – 30 bodova
3. par – 40 bodova
4. par – 60 bodova
5. par – 80 bodova
6. par – 100 bodova
7. par – 130 bodova
8. par – 160 bodova
9. par – 200 bodova